Doze si mod de administrare
Adulţi: în infecţii uşoare se recomandă administrarea unui ovul Betadine o dată pe zi, timp de 7 zile şi prelungirea tratamentului cu încă 7 zile în cazul lipsei de răspuns
la tratament sau în infecţii mai severe. Înaintea administrării, se recomandă umectarea ovulului şi introducerea acestuia intravaginal profund, seara, înainte de culcare. Se recomandă, de asemenea, utilizarea tampoanelor sanitare
în timpul tratamentului.
Copii şi adolescenţi: Nu se recomandă utilizarea Betadine ovule la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, datorită absenţei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.
Mod de administrare
Este destinat pentru administrare intravaginală. Este importantă umectarea ovulului cu apă înaintea introducerii în vagin pentru a asigura dizolvarea optimă a substanţei active şi, de asemenea, a preveni iritaţia locală la nivelul mucoasei vaginale. Nu trebuie întreruptă utilizarea ovulului chiar dacă apar sângerări menstruale.
Contraindicaţii
Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienţi. La pacienţii cu hipertiroidism sau alte tulburări tiroidiene.
Înainte şi după tratamentul cu iod radioactiv, scintigrafie şi în dermatite herpetiforme Duhring.
Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
Tratamentul trebuie întrerupt în cazul apariției iritațiilor cutanate, dermatitelor de contact sau a reacțiilor de hipersensibilitate. A nu se încălzi înainte de utilizare. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Administrarea dozelor mari de iod poate determina hipertiroidism la pacienţii cu gușă, noduli tiroidieni sau alte tulburări tiroidiene. La aceşti pacienţi, durata tratamentulului cu Betadine trebuie să fie cât mai scurtă posibil.
Dacă după tratament apar simptome indicând hipertiroidism, trebuie efectuate teste ale funcţiei tiroidiene.
Nu trebuie utilizat înainte sau după scintigrafia cu iod radioactiv sau tratamentul cu iod radioactiv a carcinomului tiroidian.
Copii și adolescenți
Nu se recomandă utilizarea Betadine ovule la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, datorită absenţei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.
Este necesară prudenţă deosebită în cazul administrării repetate la pacienţii cu insuficienţă renală preexistentă, deoarece pot să apară efecte sistemice.
Trebuie evitat tratamentul prelungit şi repetat cu iod-povidonă la pacienţii trataţi concomitent cu litiu.
Datorită absorbţiei iodului prin mucoase, în cazul tratamentului prelungit şi repetat, există riscul apariţiei efectelor sistemice.
Trebuie evitată utilizarea prelungită sau repetată.
Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
În timpul sarcinii și alăptării iod povidona trebuie utilizată numai dacă este strict indicată și pe o perioadă minimă de timp. Iodul absorbit traversează bariera fetoplacentară și este excretat în laptele matern și din cauza creșterii sensibilității fătului sau nou-născutului la iod, în timpul sarcinii și alăptării utilizarea iod povidonei trebuie să se facă în cantități cât mai reduse. Mai mult, concentrația iod povidonei în laptele matern este mai mare decât cea plasmatică. Utilizarea iod povidonei poate induce apariția de hipotiroidism tranzitor cu creșterea valorilor HTS (hormonul tiroidian de stimulare) la făt sau nou născut. Poate fi necesar controlul funcției tiroidiene la nou născut. Trebuie obligatoriu evitată ingerarea orală la sugari.