Betadine®
săpun chirurgical 75 mg/ml soluţie cutanată

Iod povidonă

Betadine-Soluție-Cutanată-120ml_504x612

Antiseptic cu spectru larg indicat în:


  • Dezinfecţia igienică sau preoperatorie a mâinilor.
  • Dezinfecţia cutanată preoperatorie .

Doze si mod de administrare


Dezinfecţia preoperatorie a mâinilor
: se vor spăla mâinile şi antebraţele sub jet de apă caldă. Se vor aplica 5 ml Betadine săpun chirurgical pe palmă cu ajutorul dozatorului şi se vor întinde uniform pe mâini şi antebraţe. Dacă este necesar, se adaugă o cantitate suplimentară de apă caldă pentru a se forma o spumă subţire şi se continuă frecarea pentru 2,5 minute. Se poate utiliza şi o perie, mai ales pentru curăţarea unghiilor. Apoi mâinile şi antebraţele se vor clăti uşor sub jet de apă caldă de la robinet. Se va repeta această procedură încă o dată, apoi mâinile şi antebraţele se vor clăti cu apă distilată şi se vor usca cu prosoape sterilizate.


Dezinfecţia igienică a mâinilor
: mâinile şi antebraţele se spală sub jet de apă caldă de la robinet, apoi 5 ml Betadine săpun chirurgical se vor aplica pe palmă şi se vor întinde uniform pe ambele mâini şi antebraţe. Dacă este necesar, se adaugă o cantitate suplimentară de apă pentru a se forma o spumă subţire şi se continuă frecarea uşor pentru 1 minut. După aceea, mâinile şi antebraţele se vor clăti uşor sub jet de apă caldă de la robinet.


Dezinfecţia cutanată preoperatorie:
se spală suprafaţa pielii cu apă. Se aplică Betadine săpun chirurgical (1 ml pentru aproximativ 20 cm²) şi se freacă suprafaţa până la formarea unei spume de culoare galben-aurie (dacă este necesar se adaugă o cantitate suplimentară de apă). Apoi se va clăti cu apă.


Mod de administrare
:

Betadine este indicat numai pentru uz extern. Betadine este utilizat întotdeauna în formă concentrată, nediluat. Soluția nu trebuie amestecată cu apă caldă.

Betadine săpun chirurgical nu este indicat pentru uz oral sau pentru aplicare directă pe plăgi

 

Contraindicaţii


Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienţi.

Alte afecţiuni tiroidiene acute.

Hipertiroidism.

Dermatită herpetiformă Duhring.

Înainte şi după tratamentul cu iod radioactiv în hipertiroidism.

 

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare


Se recomandă evitarea administrării la pacienţi cu insuficienţă renală. Expunerea prelungită la soluție poate determina iritații sau rareori reacții cutanate grave. Pot să apară arsuri chimice cutanate datorită contactului prelungit. În cazul apariției iritațiilor cutanate, dermatitelor de contact sau reacțiilor de hipersensibilitate utilizarea trebuie întreruptă. A nu se încălzi înainte de utilizare. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. La persoane cu o piele mai sensibilă, poate să apară rar şi tranzitoriu iritaţie cutanată. Pentru a evita acest fenomen, utilizarea Betadine săpun chirurgical trebuie testată înainte de utilizarea regulată. Trebuie evitat contactul cu ochii. După utilizare, se clătesc bine mâinile. La administrarea unor mari cantități de iod, pacienții cu gușă, noduli tiroidieni, sau alte afecțiuni non acute ale tiroidei prezintă risc de a dezvolta hiperactivitate a funcției tiroidei (hipertiroidism). În lipsa unor indicații stricte, la această categorie de acienți aplicarea soluției de iod povidonă nu trebuie să se facă pentru o perioadă lungă de timp și pe o suprafață mare a pielii. Chiar și după terminarea tratamentului trebuie urmărită o posibilă apariție a unor simptome de hipertiroidism și dacă este necesar trebuie monitorizată funcția tiroidei.

Tratamentul nu trebuie utilizat înainte sau după scintigrafie cu iod radioactiv sau tratament cu iod radioactiv pentru tratamentul carcinomului tiroidian.

Proprietăţile oxidante pot determina corodarea unor metale, în timp ce plasticul sau materialul textil este rezistent la iod povidonă. În unele cazuri poate apărea o modificare a culorii de multe ori reversibilă.


Petele de Betadine soluţie pot fi înlăturate de pe materialele textile prin spălare cu apă caldă şi săpun, iar pentru cele persistente se va folosi soluţie de tiosulfat de sodiu sau amoniac.

 

Copii și adolescenți


Nou născuții și sugarii prezintă un risc crescut de a dezvolta hipotiroidism prin administrarea unei cantități mari de iod. Utilizarea iod povidonei trebuie să se facă în cantități minime la nou născuți și sugari din cauza permeabilității crescute a pielii acestora și a sensibilității crescute la iod. Poate fi necesar un control al funcției tiroidei la copii (de exemplu concentrația T4 și TSH). Trebuie evitată orice posibilă ingestie orală de iod povidonă la sugari.


Fertilitatea, sarcina şi alăptarea


În timpul sarcinii și alăptării iod povidona trebuie utilizată numai dacă este strict indicată și pe o perioadă minimă de timp. Deoarece iodul absorbit traversează bariera fetoplacentară și este excretat în laptele matern și din cauza creșterii sensibilității fătului și nou-născutului la iod, în timpul

sarcinii și alăptării utilizarea iod povidonei trebuie să se facă în cantități cât mai reduse. Mai mult, concentrația iod povidonei în laptele matern este mai mare decât cea plasmatică. Utilizarea iod povidonei poate induce

apariția de hipotiroidism tranzitor cu creșterea valorilor TSH (hormonul tiroidian de stimulare) la făt sau nou născut. Poate fi necesar controlul funcției tiroidiene la nou născut. Trebuie neapărat evitată o posibilă

ingestie orală a soluției de către sugar.

bacterii virusuri fungi_46p